[...] warunków odnotowano niewielki wzrost masy mięśniowej (0,9 kg w grupie białka serwatkowego) oraz spadek 2,7 kg tłuszczu (z 13,6 kg do 10,9 kg), co jest bardzo dobrym wynikiem jak na 8 tygodni, biorąc pod uwagę, iż niczego specjalnie nie zmieniano, aby osiągnąć redukcję tłuszczu. W grupie protein roślinnych odnotowano spadek 1,7 kg tłuszczu, ale ta [...]
[...] pracy) ta wartość spadała do 3,4 g na minutę, Im dłużej trenowano wytrzymałościowo, tym mniejsze było zużycie glukozy. Dlaczego? Bo organizm uczył się korzystać z tłuszczu jako „paliwa”. Po 28 dniach treningu wytrzymałościowego wyraźnie spadało wykorzystanie glukozy, niezależnie czy sportowcy otrzymywali w trakcie wysiłku w czasie cyklu [...]
[...] i brak możliwości prowadzenia treningów. Wiek, nasze uposażenie genetyczne i masa ciała mają znaczący wpływ na rozwój choroby zwyrodnieniowej. Podobnie musimy uważać na to, jak trenujemy. O czym należy pamiętać? Wchodzenie po schodach jest dobre dla osób zdrowych i wytrenowanych. Osoby otyłe powinny wybierać inną formę treningu cardio. Ból [...]
Lato to czas, kiedy wielu z nas decyduje się na odpoczynek i często są to wyjazdy do hoteli, które oferują tzw. all inclusive. W zależności od oferty zazwyczaj jest to śniadanie, obiad, kolacja, a do tego napoje, często też możliwość zjedzenia czegoś pomiędzy głównymi posiłkami. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą całkowicie odpocząć [...]
[...] i tricepsów, przedramię kierujemy w dół, np. ćwicząc na wyciągu, znajduje się ono coraz dalej od bicepsa. Popularnie przyjęło się nazywać uginania przedramienia tak, jakby zginało się całe ramię. Należy pamiętać, iż może to wprowadzać w błąd, staw ramienny ma inną lokalizację niż łokciowy. Na dodatek staw ramienny jest znacznie bardziej [...]
[...] jeden z najlepszych zawodników kategorii 212, w wieku 51 lat zdobył złoto w Open mężczyzn i wyglądał lepiej, niż niejeden młody kulturysta. To właśnie zawodnicy tacy jak Jim Arrington nieustannie inspirują tych, którzy chcą osiągnąć swoje cele bez względu na wiek. Ten mężczyzna udowodnił, że przy konsekwentnej pracy i dyscyplinie można [...]
[...] jest za pośrednictwem mass-mediów. Niestety jednak nie wszyscy dokładnie sprawdzają skład danego produktu. Syrop klonowy jest również podatny na fałszerstwa, podobnie jak miód. Tańsze syropy kukurydziane są często dodawane jako substytut, a barwniki są używane, aby imitować naturalny kolor syropu klonowego. Ta praktyka fałszerstwa ma na [...]
[...] się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić jakość życia. Co można jeść i co warto suplementować przy chorobie Leśniowskiego-Crohna? Witaminy i Minerały Osoby z tym schorzeniem często cierpią na niedobory witamin, [...]
Zielona herbata, czyli Camellia sinensis, jest rośliną pochodzącą z Azji Wschodniej, rośnie głównie w klimacie subtropikalnym. Produkcja jest skoncentrowana w krajach, takich jak Chiny, Japonia czy Wietnam. Przyjmuje się, że jej korzystne właściwości zostały odkryte w Chinach ponad 4500 lat temu przez cesarza Shen Nonga. Obecnie jest jednym z [...]
Arnold Schwarzenegger w niedawnym biuletynie Arnold's Pump Club opowiada o tym, jak koktajle proteinowe mogą zastępować posiłki i pomagać ludziom schudnąć. Uważa, że wiele osób błędnie oblicza, ile kalorii spożywa dziennie, a koktajle proteinowe mogą być idealnym rozwiązaniem tego problemu. „Uwielbiam przypominać, że nie ma magicznej pigułki ani [...]
[...] na tytułowe pytanie nie jest prosta. W kulturystyce apetyt rośnie w miarę jedzenia. Przykładowo zaczynasz treningi, mając 70 kg masy przy 185 cm wzrostu. Ustalasz sobie cel, jakim jest zdobycie 80 kg. Później kolejną poprzeczką staje się 85 kg, a chwilę później okazuje się, że masz już na liczniku 100 kg. Tylko do pewnych ściśle określonych [...]
[...] producenci żywności chętnie umieszczają je również w produktach, które naturalnie ich by nie zawierały, co widać, gdy przyjrzymy się etykietom popularnych artykułów spożywczych. Źródła: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/jaka-ilosc-cukru-jest-bezpieczna-dla-zdrowia/ https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/normy_zywienia_2020web.pdf
[...] górna część ciała - ramiona, plecy i klatka piersiowa, wąska talia z zarysowanymi mięśniami brzucha i jest to dobrze prezentowane zarówno w postawie przodem, bokiem, jak i tyłem. Zawsze podaję Sylwię jako przykład jakości, ponieważ ma bardzo dobry tonus mięśni, stopień odtłuszczenia, jej ciało na całej długości ma konsystencje żelki, [...]
Regeneracja to czynnik, który jest tak samo istotny, jak to, czy pójdziesz na siłownie i wykonasz solidny trening lub zbilansujesz dietę pod kątem swojego celu. Aby czerpać w pełni efekty z treningów, musisz odpowiednio wypoczywać, jak i wspomagać swoje ciało kilkoma prostymi sposobami, które dążyć będą do przyspieszenia procesów odnowy po [...]
[...] przekąską. W praktyce smakołyk ten, nawet jeśli przedstawiony bywa w sposób sympatyczny, to raczej przypisywane mu walory traktowane są z przymrużeniem oka. Tymczasem dobra jakościowo gorzka czekolada może stanowić cenny składnik diety, a jej regularna konsumpcja wcale nie musi prowadzić do niechcianego przyrostu masy ciała czy problemów [...]
Specyfika żywienia sportowca, którego zapotrzebowanie na energię, jak i poszczególne makroskładniki dietetyczne sprawia, że dość często nie jest on w stanie dostarczyć wszystkich komponentów diety w ciągu doby, bazując na konwencjonalnych posiłkach. Dość rozbudowane jadłospisy sprawiają, że konieczne jest umieszczenie w nich odżywki, która pozwoli [...]
[...] rękawy. Wersja ta wzmacnia bardziej siłę chwytu, w odróżnieniu od zwisu na drążku, gdzie pracuje przedramię. Poza tym dłonie przyzwyczajają się do specyficznego materiału, z jakiego wykonane jest GI. Izometryczne ściskanie fitball Dość specyficzne ćwiczenie wymagające posiadania piłki typu fitball, dostępnej praktycznie w każdym fitness klubie. [...]
Teorie na temat żywienia ciągle się zmieniają. To, co jeszcze wczoraj było złe i nie miało prawa znaleźć się w zdrowej diecie, dziś jest zalecane, a często nawet określane jako panaceum. W ciągu ostatnich lat cała piramida żywieniowa została zanegowana, zły skutek soli został obalony, nabiał zyskuje coraz to gorszą sławę, a na półkach sklepowych [...]
[...] Jednak sam trening siłowy, wykonywany w sposób schematyczny, machinalnie, również ma pewne ograniczenia, które trzeba przełamywać, aby był możliwy ciągły progres. Na jakich aspektach powinniśmy się skupić? Wykorzystując te strategie, skutecznie możemy manewrować intensywnością treningu, podnosząc znacznie jej wartość. Należy pamiętać, [...]
[...] nie chciał… Pierwszą pozą, którą wykonują zawodnicy po wejściu na scenę to „line up” - jest bardzo ważny, powinien być przygotowany i dopracowany tak, jak pozy obowiązkowe wykonywane w porównaniach. Pozwala dokładnie ocenić proporcje pionowe i poziome sylwetki zawodnika, a więc szerokość barków do talii i bioder, oraz [...]